A Békés megyeiek körében terjed a „vackor-kór”

Az idén heten vágtunk bele abba a bátor vállalkozásba, hogy megtapasztaljuk mi is történik Hetényegyházán öt nap alatt a sclerosis multiplexes betegeknek rendezett „Mozgás és életmód” táborban.
Négy betegben sikerült felébreszteni az érdeklődést aziránt, hogy próbáljon változtatni egy kicsit az eddigi életmódján, ismerjen meg új lehetőségeket és szerezzen saját tapasztalatokat egy védett, páratlan környezetben arról, hogy tud-e, akar-e máshogyan élni majd otthonában is az elkövetkezendőkben.

 

alt

Azt gondolom, hogy a betegség diagnosztizálását követően minden sm –es beteg elgondolkozik addigi életmódján és az esetleges változtatások szükségességén.
Bizonyára átgondolja addigi munkáját, a további munkavégzésének lehetőségét, napirendjét, azt, hogy ebbe a napirendbe belefér- e valamilyen rendszeres testmozgás, a táplálkozás milyenségét, változtatását.
Átgondolja azt, hogy ő maga hogyan tud javítani állapotán, túl az orvosi segítésen és a családtagok segítségén is.
Sokszor és sok helyen olvashatjuk azt, hogy a testi kondíció karbantartása és az egészséges táplálkozás az általános jóllét előfeltételei.

„A tiszta levegő, napsugár, önuralom, pihenés, testmozgás, helyes táplálkozás, víz használata, lelki egyensúly – ezek az igazi gyógymódok. Mindenkinek ismernie kellene a természet gyógyító erejét és azok alkalmazását.” ( E. G. White )


Erre teremt lehetőséget immár másodszor a Vackor-vári „Mozgás és életmód” tábor.
Mi is történik itt ?
1. Reggel kellemes zene ébreszt bennünket ½ 7 – kor : „Az aki szép az reggel is szép….
Egy szép tartalmas nap ígéretével kelünk és készülünk az első mozgásra még reggelizés előtt.
2. A táborlakók kedvükre választhatnak a gyógytornász által vezetett torna vagy egy új mozgásforma a jóga megismerése között.
3. Reggeli után újabb mozgásformák megismerésére, kipróbálására, gyakorlására nyílik lehetőség: az íjászkodás és a lövészet új izomcsoportokat mozgat át, növeli a koncentrációs képességet és a mozgáskoordinációt.
4. A séta a jó levegőn, a csendben ellazít, felfrissít, az állatokkal való találkozás az erdőben pedig izgalmas, leírhatatlan élmény. ( Volt aki őzet látott, mókusokat, pávákat, és természetesen rengeteg madarat, rovart és különleges gombákat, gyógynövényeket ).
Az erdei séták élményeit aztán Vajda Rudolffal is meg lehetett beszélni, aki kifogyhatatlan türelemmel és hozzáértéssel mesélt az erdőről, annak minden élőlényéről.
5. Akinek kedve volt kerékpárra pattanhatott és azzal járhatott be még nagyobb területet az erdőben. A kerékpározás hasznosságát mindenki ismeri, és sokan élnek is ezzel a mozgáslehetőséggel otthon is.( Persze aki nagyvárosban él, nem biztos hogy kimerészkedik a forgalomba, de az itt nincs.)
6. Ebéd után pihenésre, relaxálásra adódott lehetőség és délután újabb élmények, ismeretek begyűjtésére.
Egyik legnépszerűbb program a lovaglási lehetőség: fantasztikus volt átélni a ló és a betegek együttműködését, látni ahogyan napról – napra magabiztosabban ült mindenki a nyeregbe, végzett újabb mozgásokat a ló hátán .
7. Ráadásként kipróbálhattuk a karikás ostor csattogtatását is, amihez szintén koncentráció, mozgáskoordináció és ügyesség kellett.


A táplálkozásról

Az SM betegeknek a könnyű – vegyes étkezési, rostot és folyadékot bőven tartalmazó táplálkozást célszerű követni, ahhoz hogy állapotuk ne rosszabbodjon, ne következzen be elhízás, emésztési nehézségek.
A jóga szellemi háttere a vegetárius táplálkozást követeli meg, ezért úgy döntöttünk, hogy az ott tartózkodásunk alatt húsmentesen, a lehetőségekhez képest a legegészségesebben fogunk étkezni.
Ahhoz, hogy az ezzel kapcsolatos ismereteink is bővüljenek, bio-boltos természetgyógyász tartott előadást, valamint a tapasztalt vegetáriánusok kóstolókat készítettek a résztvevőknek.
Vajda Rudolf a kenyérsütés rejtelmeibe és indokoltságába avatott be minket.
Akik tartották magukat ehhez az étkezéshez, azt tapasztalták, hogy szervezetük megkönnyebbült, teherbírásuk nőtt, emésztésük felgyorsult, a gyakorlatokat könnyebben el tudták végezni.

További lehetőségek a táborban

Személyre szóló íriszdiagnosztika és életmód tanácsadás.( Vajda Rudolf ).
Személyre szóló jóga és testgyakorlatok javaslata az otthoni folytatáshoz. ( Sárközi András ).
Masszázs a tábor ideje alatt.
Mágnes ágy terápia igénybevételének lehetősége.
Különböző egyensúly érzéket fejlesztő rehabilitációs eszközök használata ( pl. nagylabda, ülőpárna kipróbálása).

Hárman már tavaly megfertőződtünk a vackor kórral, most a négy új táborozót is sikerült megfertőzni.
Mind a heten energiával feltöltődve, a közösséghez tartozás élményével, a folytatás igénylésével szívünkben jöttünk el, és megígértük, hogy a vackor kórt tovább fogjuk terjeszteni a Békés megyei betegek között, és ha lehetőségünk lesz rá, akkor az ország minden sm-es betege között is.

A jövő évi tábor időpontjának egyeztetése nélkül haza sem akartak indulni a résztvevők, így aztán úgy tudtunk elköszönni egymástól, hogy „ Viszont látásra”:
2009 . április 20-24 –ig a III. Mozgás és életmód táborban.


Gyula, 2008. május 4.

Ván Ágnes