Békéscsabán a Vasutas Művelődési Házban került sor a Békés Megyei Sclelrosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezetének idei első összejövetelére.
A találkozó - március 8-a lévén- egy nőnapi megemlékezéssel kezdődött, majd minden megjelent hölgyet a férfitagok egy szál szegfűvel köszöntöttek.

alt

Ezt követően Ván Ágnes elnök, és Baráth Éva irodavezető köszöntötte a megjelenteket és ismertette a találkozó napirendjét, valamint az aktuális információkat.
Elhangzott, az idén is lesz lehetőség a jóga táborban való részvételre Hetényegyházán, gyógyüdésre májusban Berekfürdőn, kirándulásra Vésztő-Mágorra, és terveik között szerepel a mezőkovácsházi Duma Színház meghívása is, egy rendhagyó előadásra.

Ezt követte egy budapesti székhelyű pelenka gyártó cég területi képviselőjének tájékoztatója az általuk felnőtteknek készített pelenkákról, és azok használatáról.

Majd Sovák Péterené a battonyai Esélyek Házának munkatársa beszzámolót tartott a kistérségi intézmény működéséről.
-Az országos esélyegyenlőségi hálózat kiépítése 2004-ben kezdődött az esélyt teremtő programok támogatása érdekében. Az Esélyek Háza hálózat – mely a megyei önkormányzatokkkal együttműködve alakult - céljának és feladatának tekinti a hátrányos helyzetű csoportok (romák, nők, idősek, gyerekek, sérült emberek) továbbá a hasonló térségekben élők segítését , és azt, hogy részt vegyen a számukra létrehozott programokban.
Megyénkben a Szociális és Munkaügyi Minisztérium a battonyai önkormányzattal kötött szerződést az Esélyek Házának működtetésre, mivel Békés megyének ez a része az egyik leghátrányosabb kistérségnek számít. - mondta Sovák Péterné, s felhívta a résztvevők figyelmét: a ház profiljába tartozó probléma, panasz esetén bárki fordulhat hozzájuk.

Utolsóként Tokár Ferencné az Életfa Egészségvédő Központ Magnapress csoportjának bemutató vezetője egy mágnesterápiás készülékkel ismeretette meg az SM-es betegeket és hozzátartozóikat .
Elmondta, a Magnapress egy olyan orvostechnikai eszköz (permanens , örökéletű mágnes) mely aktiválja a szervezet pangó energiáit, használatában ötvöződik a mágnesterápia és az akupunktúra. Pontkombinációival mintegy 130 elváltozás kezelhető, többek között a magas és alacsonyvérnyomás, csontritkulás, inkontinencia, potencia zavar.

A találkozó kötetlen beszélgetéssel ért véget.

Takács Marianna
A Békés Megyei Sm Egyesület önkéntese