A közelmúltban Gyulán rendezte meg évzáró, egyben karácsonyköszöntő közgyűlését a békés megyei SM egyesület. Az egyesületet érintő kérdések megtárgyalásával, szakmai előadással, ortopédiai állapotfelméréssel, tombolasorsolással és karácsonyi köszöntéssel színesített programon csaknem hetvenen voltak jelen a tagságból és a közösség pártoló tagjai közül.

Az ünnepi közgyűlést Kónya Ilona, a békés megyei SM egyesület alelnöke vezette le, aki az év összegzéseként szakmai beszámolót tartott az egyesület 2011. évi tevékenységéről, az elvégzett munkáról. Szó esett a 2012-ben esedékes vezetőség- és felügyelőbizottság-választásról is, amelyre a soron következő közgyűlésen kerülhet sor.

Előre kell tekinteni

Az egyesületi munkát érintő napirendi pontok megtárgyalását követően a meghívott vendégek vették át a szót.
Ván Ágnes a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületének (SMBOE) elnöke kitért arra: a következő időszak a pályázati lehetőségek további szűkülése miatt újabb kihívást jelent a betegek és az egyesületek számára, ami még több munkát tesz szükségessé.

Nadabánné Benyik Éva, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) ügyvezető titkára az egyesületi elnökkel közös beszámolót tartott a Békés megyében 2011-ben elindított önkéntes segítői programról, a jelentkező civil segítők eddig lezajlott képzéséről, felkészítéséről.

Fazekasné Dr. Magda Erzsébet, a Békés Megyei SM-esek Egészségügyi és Szociális Alapítványának elnöke elmondta: az alapítvány lehetőségeihez mérten patronálja az arra rászoruló egyesületi tagokat, s elmondta, hogy a nyújtott támogatásokról a szervezet honlapján is beszámolnak.

Dr. Kelemenné Szántai Anita, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) elnöke méltatta, hogy a jelenlévők fel merik vállalni a betegségüket, s nagy számban megjelentek a rendezvényen, sokan vállalva a hosszabb utazás fáradalmait is.

Dr. Duray Péter reumatológus, a Kakasszéki Mozgásszervi Gyógyintézet orvosa az SM-ben is alkalmazott Bemer terápiáról tartott bemutatót, s megválaszolta a jelenlévők kérdéseit.

A felszólalásokat követően az évzáró program a résztvevők számára szervezett ingyenes ortopédiai szűréssel folytatódott, egy meghívott ortopéd szakorvos gyors ambuláns vizsgálattal mérte fel a betegek állapotát. Lehetőség volt gyógyászati segédeszközök felíratására is, amivel mintegy tucatnyian éltek. A megrendelt eszközöket az egyesület segítségével juttatják majd el a betegekhez.

Új tagok, új segítők

A közelmúltban hat új tag kérte egyesületi felvételét, akiket a közgyűlés keretében köszöntött a közösség. Velük immár 131 fősre bővült a békés megyei egyesület tagsága. A rendezvényen egy perces csenddel emlékeztek azokra az elhunyt tagokra, akik már nem vehettek részt a találkozón.

A rendezvényen 12 önkéntes is jelen volt, akik az SM betegek mindennapi életvitelét támogató közelmúltban indult önkéntes segítői program résztvevői. Így a találkozó arra is jó alkalmat adott, hogy a közösség tagjai megismerkedhessenek azokkal az emberekkel, akik a jövőben önzetlen segítőként támogatják a békés megyei, kisebb-nagyobb ügyekben (például bevásárlás, gyógyszerkiváltás, ház körüli teendők) segítségre szoruló SM betegeket.

Adventi hangulatban

Az önkéntesek a karácsonyi ajándékcsomagok kiosztásában és a tombolasorsolás lebonyolításában segítettek. A pártolók és egyesületi szponzorok felajánlásainak köszönhetően senki nem ment haza üres kézzel: a résztvevők mindegyike 1-1 tombolát kapott, amelyeket egytől-egyig ki is sorsoltak, így mindenki nyert valamilyen apróságot vagy ajándékcsomagot.

A találkozón azokat is köszöntötték, akik a novemberi békéscsabai civil napok házi süteménykészítő versenyén 2. és 3. helyezést értek el. A díjazott pártoló tag ezúttal is elkészítette a nyertes süteményt, amit a jelenlévők mindegyike megkóstolhatott.

A karácsonyköszöntő ünnepi programrész verssel és egy egyesületi pártoló tag ünnepi köszöntőjével vette kezdetét. Az egyesület ajándékcsomaggal köszöntötte és a program zárásaként ebédre is meginvitálta tagjait. A közös ebéd elfogyasztása után kötetlen beszélgetéssel folytatódott az adventi időszakra való hangolódás.

A közgyűlésen készült fotókat nagyobb méretben a Képtárban nézheti meg.