Friss fotókkal!
November közepén csaknem egy héten át ismét az egészségé a főszerep a békési megyeszékhelyen. Az immár hagyományos Békéscsabai Egészségnapokon kicsik és nagyok, egészségesek és gondokkal küzdők egyaránt találhatnak maguknak hasznos információkat, szórakozást, testmozgást kínáló programokat.

A város különböző pontjain zajló egyhetes esemény immár sokéves hagyomány a békési megyeszékhelyen. Az idén november 14. és 19. között megrendezett programok és események szervezésében az önkormányzat, szociális, egészségügyi intézmények, vállalkozások és a térségben működő civil szervezetek egyaránt szerepet vállalnak.

Az egészségügyi ismeretterjesztés keretében többek egészséges életmódra és szemléletre ösztönző programokkal, szakemberekkel való konzultációs lehetőséggel, elsősegély nyújtási bemutatóval, prevenciós programokkal és közös tornával is várják a programok fő helyszínére, a Csaba Centerbe ellátogató érdeklődőket. Az egészség témaköre mellett többféle szórakoztató program, ételkóstolók, sportoláshoz kedvet csináló bemutatók, civil és iskolai közösségek műsorszámai egyaránt szerepelnek a programban.

A rendezvény nyitónapján a Csaba Centerben az elsősegélynyújtás elméletéről szakember tartott tájékoztatót az érdeklődőknek, majd egy helyi középiskola diákjai is bemutatták az életmentés módját, egyaránt felvillantva a laikusok által gyakran elkövetett kivitelezési hibákat és azok korrigálásának módját. A délután folyamán fél tucat helyi középiskola diákközösségei is színpadra léptek egy-egy produkcióval az Így látjuk MI című sorozat keretében.

Sok egyéb megyei civil szervezet mellett a Békés megyei SM betegek egyesülete is aktív szerepet vállal a programok sorában. A rendezvény második napján Civilek az Egészségért címmel helyi civil vezetők mutatták be szervezeteik misszióját, amellyel az aktív egészségmegőrzés és az egészségtudatosság felé igyekeznek terelni a velük kapcsolatba kerülő érdeklődőket, betegeket, családtagokat.

Herczegné Szabó Mariann, a békés megyei SM betegek egyesületének elnökeként és a Civil Szervezetek Szövetségének alelnökeként a civil szervezetek egészségmegőrzésben játszott szerepéről és a betegek életében betöltött segítő szerepről tartott rövid tájékoztatót.

Az egészségnapokon mások mellett felszólal az SM betegek országos egyesületének elnöke is. Ván Ágnes az Amit az SM betegekről tudni illik! című előadásával az érintett betegek helyzetére, a szolidaritás fontosságára igyekezett ráirányítani a tágabb közösség figyelmét.


Ezúttal sem maradnak el az egészséggel kapcsolatos vetélkedők. Idén is forog a Szerencsekerék, s aki jól forgat és helyes válaszokat ad a feltett kérdésekre, a tudáson kívül ajándékokkal is gazdagabb lehet.

A programokhoz csatlakozó békéscsabai iskolák, szociális intézmények és civil egyesületek saját helyszíneiken rendezik meg kapcsolódó programjaikat. Ízelítőül az intézményi programok sorából: egyesek játszóházzal, családi nappal, mások egészségügyi szűrőprogramok szervezésével, tanácsadással, megint mások reformkonyha-tehnikai bemutatóval várják az egészség témakörére nyitott érdeklődőket.

Az Egészségnapok társprogramjaként a helyi középiskolák diákjai számára városi sportbajnokságokat is rendeznek. A fiatalok csapatai teremlabdarúgó, valamint kosár-, kézi- és röplabda meccseken vívnak meg egymással november folyamán.

Szintén az Egészségnapok rendezvényéhez kapcsolódik a XII. Civil Kulturális Börze, amelynek ezúttal a békéscsabai Jókai Színház Vigadója ad otthon. A 2011. november 19-i eseményen tucatnyi helyi és regionális civil szervezet mutatkozik be programjaival, tevékenységével.

A rendezvény részletes programját innen töltheti le.