Négy nap jó hangulatú versengéssel és további két nap közös kikapcsolódással telt az idei, Berekfürdőn megrendezett Abilympia, a képességek és készségek versenye. A 25 békés megyei résztvevő mellett az országos egyesület néhány tagszervezete is részt vett a játékokkal, feltöltődési és rehabilitációs lehetőségekkel is szolgáló rendezvényen.

A békés megyei SM egyesület tavalyi sikeres regionális programja után idén a Sclerosis Multiplesxes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) is csatlakozott a hazai Abilympia rendezvényéhez. Berekfürdőn nyolc versenyszámban – többek között hímzésben, kugliban, hidegtál készítésben, dartsban, táblajátékokban, közlekedési ismeretekben, szellemi vetélkedőben – mérhette össze ügyességét a mintegy negyven résztvevő.

A résztvevők a már korábban megismert versenyszámokon túl idén több különféle kézműves technikával is megismerkedhettek. Még a teljesen kezdő versenyzők is igazán szép alkotásokat készítettek az üvegfestés technika tanulása során. A kerekesszékes résztvevőknek ötletes versenypályát építettek, ahol tagjaink igazán ötletes „versenypályán” bizonyították ügyességüket. Az extrém sportokat idén – a már hallásra is izgalmasnak tűnő – drótkötélpályán való csúszás jelentette. Remek hangulatban telt a gyümölcs és zöldségtálak készítése is. Csaknem mindenki részt vállalt az alkotásban. Versenyzőként és ötletadóként is igen aktívak voltak a résztvevők, az elkészült ehető munkák az esti bemutató után pillanatok alatt „eltűntek”. A versenyszámokban és a játékos megmérettetésekben résztvevők emléklapot kaptak az Abilympián. Esténként hastánc és társastánc bemutató is helyet kapott a programban. A tánchoz is sokan kedvet kaptak, így a csapat a búcsúeste alatt lelkesen ropta a parketten.

A békés megyei tapasztalatok idén is nagyon pozitívak voltak a rendezvényről. Herczegné Szabó Marianna a megyei SM egyesület elnöke, a rendezvény egyik házigazdája elmondta: – Szükség van az ilyen jellegű összejövetelekre, hiszen a résztvevők bensőséges, baráti környezetben töltöttek el hat napot Berekfürdőn.
A program ideje alatt feltöltődésre, testi és szellemi rehabilitálódásra is bőven volt alkalom. Akik ott voltak, hetekig-hónapokig tudnak még táplálkozni az Abilympia ideje alatt közösen szerzett élményekből. A program sikerét jelzi, hogy a szervezők már most biztosak abban: 2012-ben is lesz Abilympia! Az egyesület vezetése már készül a jövő évi rendezvény szponzorainak felkutatására, az együttműködések kialakítására. A békési egyesületi tagok lelkesedése is töretlen: az idei program résztvevői nem csupán egy megyei, de akár egy országos Abilypiai megmérettetésre is bátran igent mondanának.

A kiemelkedő teljesítményt nyújtó résztvevők névsora:
- hímzés: Szilágyi Ferencné
- malom: Pap Kálmán és Szabó György
- römi: Katona Nóra, Kiss Istvánné, Danyi Erzsébet, Joó Angéla és Szilágyi Ferencné
- moped rally: Kiss Istvánné és Danyi Erzsébet
- üvegfestés: Kocziha Andrásné
- zöldségfaragás: Petri Erzsébet
- lengőteke: Danyi Erzsébet
- drótkötélen siklás: Kocziha Andrásné
- darts: Joó Angéla

Az Abilympián készült fotók a Képtárban találhatók.