Dán vadpörköltet főztek és kóstoltattak csapatukkal a Békés megyei SM egyesület tagjai a közelmúltban Gyulán megrendezett I. Gyulavári Kastélynapok programsorozatának keretében.

A  Békés megyei SM betegek egyesülete háromfős csapattal nevezett a vadfőző versenyre. Szabó György csapatkapitány vezetése mellett Kónya Ilona és Szilágyi Ferencné őrködött a bogrács körül, hogy a csapat által megálmodott dán vadpörkölt a zsűri és a versenyző csapatnak szurkoló egyesületi tagoknak is kedvére való legyen.

A hagyományteremtő céllal, idén először megrendezett kétnapos Gyulavári Kastélynapok nevet viselő rendezvény elsődleges célja az volt, hogy népszerűsítse az egészséges életmódot, hangsúlyozza a rendszeres sport fontosságát és felhívja a figyelmet a természetvédelem ügyére.
A május 14-15-i hétvégén megrendezett esemény folyamán a gyulavári kastélyban 3 földrész vadállatait bemutató – ázsiai, afrikai és európai trófeákból összeállított – gyűjtemény nyílt. Ugyanezen a hétvégén rendezték meg a Castle Ring Cup nyílt nemzetközi országúti kerékpárversenyt és az első Gyulavári Kastélykupa kispályás labdarúgó tornát is, amelyek szintén mozgásra ösztönözhették még a szurkolókat is. A sportprogramok mellett többek között játszóház, kutyás felvonulás és bemutató, különféle tánccsoportok bemutatkozása, bábszínházi előadás és játékos vetélkedő is várta a programra kilátogató családokat és baráti társaságokat.

A megyei egyesület élete szempontjából különös jelentőségű a Gyulavári kastély, hiszen annak idején ezen a helyszínen alapították meg az azóta egyik legaktívabban működő, már több mint száz egyesületi tagot számláló megyei SM egyesületet.

A Gyulavári Kastélynapok keretében zajló főzőversenyen Ván Ágnes, a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületének (SMBOE) elnöke is meglátogatta a csapatot. Jelen volt Mikus Éva és Gerhart Stengel is, akik évek óta kiemelt mecénásai a békési egyesületnek. Adományaik, támogatásuk révén már több alkalommal édességekkel, élelmiszerekkel tudták meglepni az egyesület tagjait.

A megyei egyesületvezető arról számolt be: a tagok ismét egy jó hangulatú, közös hétvégével és sok-sok élménnyel gazdagodtak Gyulaváriban.

A gyulavári kastélynapok keretében a helyi civil szervezetek képviselői is tanácskoztak. A gyulai civil referens tájékoztatót tartott a helyi önkormányzat és a gyulai civilek jövőképéről, együttműködési lehetőségeiről. Herczegné Szabó Marianna, a békés megyei SM egyesület elnökeként és a Békés Megyei Ápolók Egészségéért Alapítvány koordinátoraként Ván Ágnessel, a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületének elnökével együtt felajánlotta szervezeteik együttműködő partnerségét a jövőkép és a konkrét programok kidolgozásában.

A Gyulavári Kastélynapokon készült fotók a Képtárban találhatók.