A nemzetközi jó gyakorlatként megismert, majd Békés megyében is meghonosított Abilympia elnevezésű programról tartott prezentációt Herczegné Szabó Marianna, a Békés megyei SM szervezet elnöke a közelmúltban Pécsen.

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) által szervezett Múlt és jövő - konferencia az európai SM mozgalom tükrében című nemzetközi betegszervezeti tanácskozáson tíz közép-kelet európai ország összesen mintegy 80 civil szakembere vett részt.

Az SM közösségek vezetői és a jelen lévő betegszervezeti tagok két napos tanácskozásán többek között szó esett a hazai SM rehabilitáció jelenlegi helyzetéről és jövőbeli fejlesztési lehetőségeiről, a résztvevők hazai és nemzetközi jó gyakorlatokkal ismerkedhettek meg az SM szervezetek érdekképviseleti, rehabilitációs és nemzetközi együttműködései kapcsán. A konferencia külön szekciót szentelt az orvosok és betegeik közötti kapcsolat fejlesztési lehetőségeinek, a betegszervezetek e téren betölthető szerepének.

Herczegné Szabó Marianna jó gyakorlatként bemutatott előadása felvázolta a Magyarországon első alkalommal 2010-ben megrendezett Abilympia előzményeit, a vetélkedők és programok menetét, s beszámolt az Abilympiával kapcsolatos jövőbeli tervekről is. A betegszervezeti vezető hangsúlyozta: az Abilympia több, mint az SM betegek közösségi rendezvénye, a játékos vetélkedők a betegség által meggyengült képességek és funkciók megtartásában és erősítésében is segítenek. Amellett, hogy a közös vetélkedés kiváló közösségformáló lehetőség, a különböző versenyszámok rehabilitációs célokat is szolgálnak, hiszen az egyes feladatok elvégzésével a kognitív képességek, az egyensúlyérzék, a mobilitási képességek, a fizikai erőnlét is javítható, edzésben tartható.

A nemzetközi konferenciáról bővebben a  Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány honlapján és a SejtMag Magazin április folyamán megjelenő tavaszi lapszámában olvashatnak az érdeklődők.