Véget ért az idei SM abilimpia, amelynek ezúttal a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Berekfürdő adott otthont. Az SM betegek számára meghirdetett képességek és készségek versenyén Békés megyei SM betegek is több számban megmérettették magukat.

Magyarországon a Szlovákiában látott példa alapján elsőként 2010-ben, a Békés megyei SM egyesület szervezésében rendeztek abilimpiát. A külföldön és itthon összegyűlt tapasztalatok alapján idén immár országossá fejlődött az abilimpia rendezvénye.

Agyagművesség, fafaragás, gipszöntés, hímzés, szabás-varrás, virágkötészet, cukrászat, honlapkészítés szerepelt a versenyszámok között, amelyekben május 7-11. között SM betegek mérték össze ügyességüket és technikájukat az abilimpiának a tavalyi év után idén is otthont adó Berekfürdőn. A május 10-én lezárult, ötnapos abilimpián Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyei SM betegek vetélkedtek egymással.

A versenyszámok mellett kézműves technikákkal való ismerkedésre, pihenésre, a helyi fürdőben  regenerálódásra és gyógyászati kezeléseken való részvételre is lehetőség nyílt. Az alföldi kisvárosban összesen mintegy nyolcvanan – az abilimpián versenyzőként résztvevő vagy csupán gyógyüdülésre érkező SM betegek, egyesületi pártoló tagok és önkéntes segítők – töltöttek el közösen öt napot a Megbékélés házában.

A rendezvény a nemzetközi SM abilimpia mozgalom célkitűzéséhez híven, – hogy alkotó tevékenységre ösztönözze a betegeket, s a legkülönfélébb versenyszámokat meghirdetve adjon lehetőséget a kibontakozásra – a versenyzésen túl a kikapcsolódás, az értelmes szabadidő eltöltés és az SM betegek önmagukba vetett hitének megerősítését is szolgálta.

A Békés megyei SM egyesület négy versenyzővel képviseltette magát az Abilimpián. Míg Katona Nóra, Kiss Istvánné és Kónya Ilona a hidegtál készítő versenyen próbálta ki magát, addig Szilágyi Ferencné a hímzés versenyszámban jeleskedett, gömöri hímzéses technikáját a zsűri különdíjban is részesítette. Szilágyi Ferencné készítette azt a kézzel hímzett terítőt is, amelyet amelyet az SM abilimpia résztvevői az Emberi Erőforrás Minisztérium élére való májusi kinevezése alkalmából a civilek ügyeiért is felelős Balog Zoltán miniszternek eljuttattak.

Az abilimpián versenyzőként résztvevő békésieken túl gyógyüdülés keretében további három egyesületi tag és ugyanennyi önkéntes segítő tartott a csapattal Berekfürdőre. A versenytől távol maradók szurkolással buzdították tagtársaikat a versenyek alkalmával. Az abilimpia hivatalos versenyszámain való részvételen túl is volt lehetőség a különböző kézműves technikák kipróbálására. Sok résztvevő kapott kedvet ahhoz, hogy a délutáni foglalkozások és bemutatók alkalmával tapasztaltabb kézműves társak irányítása alatt hímzéssel, szalvétatechnikával, hűtőmágnes-festéssel ismerkedjen.

A békési csapatot koordináló Kónya Ilona egyesületi alelnök arról számolt be: többen úgy nyilatkoztak, hogy érdekes és otthon is kipróbálható technikákat sajátítottak el egymástól. A kreatív foglalkozásokon való részvétel az elkészült tárgyak okozta örömön és sikerélményen túl a manuális képességek rehabilitációja és a koncentráció fejlesztése szempontjából is hasznos időtöltésnek bizonyult Berekfürdőn.

Az SM beteg egyesületi tagokat kísérő pártoló tagok és segítők az öt nap alatt egymást támogató, jól összeszokott csapattá alakultak. Az abilimpiát lezáró péntek esti eredményhirdetés és kulturális program – humoros bohózat, társastánc bemutató és táncoktatás – után éjszakába nyúlóan együtt mulatott a mintegy nyolcvan fős abilimpiai közösség egy jelentős része. A közös táncban aktív részt vállalt a békés megyei csapat is.

Böngésszen a Képtárban az abilimpián készült fotók között!

A Sárrét Televízió abilimpián készült filmje ide kattintva nézhető meg.