Az önkéntesség, a munka, a hazai és európai uniós szabályozás, a szociális ellátórendszer és az egyház szemszögéből is megközelítették az esélyegyenlőség mindenkor aktuális témakörét egy a napokban Békéscsabán megrendezett civil-szakmai konferencián.

Február első hétvégéjén a békési megyeszékhely adott otthont az Esélyek Háza - Békés Megyei Esélyegyenlőségi Iroda által megrendezett Gyúrjuk össze című szakmai tanácskozásnak. A fórumon helyi és országos szakmapolitikusok, civilek és önkéntes segítségnyújtásban részt vállalók elemezték az esélyegyenlőség és egyenlőtlenség hazai problematikáját és azokat a lehetséges fórumokat, intézményeket és tevékenységeket, amelyek révén a jelenlegi kedvezőtlen viszonyok a jövőben pozitívabb irányt vehetnek. A programon többek között szó esett a civil szférát és a szociális intézményrendszert érintő új szabályokról, a tanulás, a munka és az egyház esélyegyenlőség növelő szerepéről, az önkéntesek szerepvállalásáról, valamint az európai unió esélyegyenlőségi politikájáról is.

A szakmai konferencián az SM betegek Békés megyei önkéntes segítői programjában szerepet vállaló civilek egy csoportja is részt vett. Herczegné Szabó Marianna, a Békés megyei SM egyesület elnöke, a megyei önkéntes program koordinátora elmondta: fontosnak tartja, hogy a programba jelentkezett önkéntes segítők minél átfogóbb szakmai tudást és háttér-információkat is szerezhessenek önkéntes munkájukhoz. A szakember mentorként is igyekszik a tudás megszerzésében és a személyes elkötelezettség elmélyítésében motiválni a segítő munkatársakat. A békéscsabai programon jelenlévő önkéntesek az átfogó konferencia tematika révén több szemszögből is ráláthattak az esélyegyenlőség kérdéskörére. Többen újabb megerősítést kaptak arról, hogy jól döntöttek, amikor megfogalmazódott bennük az önkéntes segítségnyújtás igénye - számolt be a civileket koordináló egyesületvezető.

A konferencián készült fotókat a Képtárban nézheti meg.