A békés megyei SM egyesület tagjai is részt vállaltak a Gyulai Civil Szolgáltató Központ közelmúltban felújított épületének takarításában. A gyulai civileket tömörítő közösségek munkáját 2011-től civil referens is segíti, akinek az egyesületek támogatása, a kapcsolatok építésének segítése a feladata.

Január közepén civilek vállalták magukra Gyulán a nemrégiben megújult Gyulai Civil Szolgáltató Központ helyiségeinek kitakarítását, hogy az épületben mielőbb elindulhasson a helyi civil szervezetek támogatását célzó munka. A takarításból és rendrakásból a Békés megyei SM betegek egyesületének munkatársai és önkéntesei is kivették a részüket.

Herczegné Szabó Marianna, az egyesület elnöke elmondta: a Gyulai Civil Szervezetek Szövetségének tagjaként eddig is szoros kapcsolatban álltak a városi civil referenssel, például a 2011-es SM világnapi gyulai rendezvényen a színpadtechnika és a hangosítás bonyolításában kaptak segítséget Sós Imre referenstől.

Gyulán civil cselekvési tervnek nevezik azt a városi-önkormányzati kezdeményezésű programot, aminek keretében arra törekszenek, hogy a helyi és régióbeli civilek megismerjék egymást, kapcsolatokat, együttműködéseket, akár közös programokat és pályázatokat dolgozzanak ki. Sós Imre, Gyula 2011-ben kinevezett civil referense korábban úgy fogalmazott: munkájának célja a hasonló célokat megfogalmazó szervezetek kapcsolatainak erősítése, hogy azok minél könnyebben találhassák meg a megfelelő pályázati forrásokat, együttműködési lehetőségeket.

A Gyulai Civil Szervezetek Szövetségének jelenleg mintegy ötven, különböző profilú – hagyományőrző, kulturális, egészségmegőrző- és nevelő, sport, szabadidő, oktatási – szervezet és egyesület a tagja.

A január 14-i civil takarításon készült fotókat a Képtárban nézheti meg.