Idén nyolcfős Békés megyei delegáció vett részt a május eleji berekfürdői országos SM abilimpián, a készségek és képességek SM betegek számára szervezett játékos vetélkedőjén. Az öt fővel versenyző csapat két dobogós helyezést is elért a versengéssel és pihenéssel is egybekötött abilimpiai héten.

Önkéntes segítővel és egészségügyi szakemberrel kiegészült nyolcfős békési csapat töltött el csaknem egy hetet nyolcvan további SM beteg társaságában az immár hagyományosan a Szolnok megyei Berekfürdőn május első hetében megrendezett SM abilimpiai programon. Az SM Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) által szervezett programban a vetélkedőkön túl a tapasztalatcsere, a rehabilitációs célú kézműves technikák bemutatása, a pihenés és a közös feltöltődés is nagy hangsúlyt kapott.

A készségek és képességek bajnokságán idén nyolc versenyszámban – hagyományos hímzésben, hidegtál készítésben, tortadíszítésben, virágkötészetben, sakkban, gipszfigura díszítésben, vízfestékes festésben és fényképezésben – mérkőzhettek meg egymással az SM betegek.

A versenynapokat megelőzően úgynevezett sansz-műhelyekben tökéletesíthették technikájukat a versenyzők, ahol azok is betekintést nyerhettek az egyes kézműves technikák fortélyaiba, akik idén nem versenyeztek, de szívesen kipróbálták a kreatív technikák fogásait. Így szalvétatechnika, foltvarrás, gyöngyfűzés és kosárfonás is szerepelt a programban. A műhelyekben készült munkákat – saját kézzel varrt bevásárló szatyrokat, fonott kosarakat, karkötőket, szalvétával díszített fa dísztárgyakat – emlékül mindenki hazavihette.

A Békés megyei csapat versenyzői és eredményei:
Kiss Istvánné: hidegtál készítés, fényképezés (1. helyezés)
Sárréti Istvánné: hidegtál készítés,torta díszítés
Kónya Ilona: hidegtál készítés, fényképezés
Szilágyi Ferencné: hidegtál készítés (3. helyezés), hímzés, fényképezés
Szabó György: sakk

Herczegné Szabó Marianna egyesületi elnök, az abilimpiai csapat vezetője hangsúlyozta: az egyesület fontosnak tartja az abilimpiai részvételt, ahol a betegek jó hangulatban tölthetnek el egymással néhány napot, pihennek, kreatív technikákat és játékokat próbálhatnak ki akár versenyen kívül is. Mindez a kapcsolatok építése és a betegek számára oly fontos rehabilitáció szempontjából is igen hasznos időtöltés. Az egyesületvezető kiemelte: a versenyt „edzőtábornak” is tekintették, hiszen a hazai verseny után, június 28-án négyfős Békés megyei csapattal indulnak a nemzetközi abilimpiai megmérettetésre Szlovákiába.

Az abilimpián készült Békés megyei fotóválogatást ide kattintva nézheti meg.

Részletesebb abilimpiai beszámoló és még több fotó ide kattintva érhető el az SMBOE honlapján.