2014

Minden itt élő sorstársat képviselt a Békés megyei SM egyesület Budapesten, az SM Világnap alkalmából tartott ünnepségen a Vajdahunyad várában.

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) várta az SM betegeket és az őket képviselő civil szervezeteket Budapestre május utolsó szerdáján, hogy minél többen erősítsék a figyelemfelhívó akciót: ezen a napon világszerte arra törekednek a betegszervezetek, hogy bekerüljenek a hírekbe, hogy azok is halljanak a sclerosis multiplexről, akiket nem érint testközelből az ezerarcú betegség.

A Vajdahunyad várának egy különtermében hangzottak el a köszöntők. Dr. Kelemenné Szántai Anita, az MSMBA elnökét dr. Jakab Gábor, a fővárosi Uzsoki utcai Kórház neurológiai osztályvezetőjének szavai követték, az országos SM egyesület alelnöke, Nagyné Siraky Szilvia is köszöntötte a jelenlevőket. Nadabánné Benyik Éva, az MSMBA ügyvezető titkára – a Békés megyei SM egyesület egykori elnöke, s jelenleg is tagja – számolt be mindarról a munkáról és eredményről, amit az országos alapítvány a 15 évvel ezelőtti alapítása óta véghezvitt, s kitüntetéseket adományozva köszönte meg az SM betegek legnagyobb támogatóinak az elmúlt másfél évtizedben nyújtott segítségüket.

Az SM Világnapon ért véget a Gyuláról indult szövőszék útja is, amely során több hazai városban is lehetőséget biztosított a helybelieknek, hogy „közösen szőjék a szolidaritás szőttesét” az SM betegekért. A jelenlevők egy emberként engedték fel a hagyományokhoz híven a remény színes léggömbjeit is az égbe, majd jelképes séta, illetve futás következett: a jobban mozgók megkerülték a várat, a nehezebben járók a várudvarban tettek egy kisebb kört az SM betegségre való figyelemfelhívás szándékával.

Az eseményen készült fotókat ide kattintva, a Képtárban nézheti meg.