Regionális és demográfiai eltérésektől függetlenül egészségesebbnek érzik magukat azok, akik rendelkeznek olyan barátokkal, családtagokkal, akikről úgy vélik, bármilyen körülmények között számíthatnak rájuk. Az önkéntes munkát végzők is jobbnak ítélik egészségüket.

Az erős társadalmi kapcsolatok határozzák meg inkább, mennyire érzi magát egészségesnek az ember a Gallup 139 országára vonatkozó felmérésének elemzése szerint. Amint arról a Weborvos cikke beszámol, a kutatóközpont 2005 és 2009 között végzett adatfelvételeit a Harvard és a Washington egyetemek szakértői elemezték. Az elemzés során rámutattak: a közösségbe tartozás és az egészség közötti összefüggés nem köthető régióhoz. Korábban több olyan kutatás készült, amely a két faktor között korrelációt mutatott ki, de ez az első, amely az összefüggést nemzetközi szinten is feltárta.

A kutatáshoz több mint 270 ezer, 15 és 75 év közötti személy válaszait elemezték. Az eredmények szerint Latin-Amerika, Dél- és Délkelet Ázsia vagy Afrika fejlődő országaiban ugyanúgy kimutatható, mint a gazdagabb nyugati államokban, hogy egészségesebbnek vallják magukat azok, akik szoros családi, baráti kapcsolatokat ápolnak, mint azok, akikre ez kevéssé jellemző. A vizsgálat szerint, ha az elemzésbe olyan demográfiai jellemzőket is bevonnak, mint a nem, a kor, a családi állapot vagy az iskolázottság, az összefüggés akkor is fennáll.

Egy külön elemzés során rámutattak arra is, azok, akik önkéntes munkát is végeznek, szintén elégedettebbek egészségükkel. Lisa Berkman, a Harvard kutatója szerint eredményeiket magyarázza, hogy a társadalmilag elszigeteltebb személyek nagyobb arányban vannak kitéve a stressz hatásainak, immunrendszerük gyengébb, ráadásul egészségügyi szempontból a kockázatosabb életvitelre, így jelentős alkohol- vagy cigarettafogyasztásra is hajlanak.